Verile fierbinți aduc un stres suplimentar corpului, deoarece acesta trebuie să lucreze mai mult pentru a-și menține temperatura de bază la niveluri normale. Implicit, se pune mai multă presiune pe inimă, plămâni și rinichi. Consumul de lichide din abundență vă va ajuta să compensați faptul că transpirați mai mult decât de obicei și va împiedica scăderea tensiunii arteriale. Este deosebit de important să rămâneți hidratați, să nu vă expuneți îndelung la soare puternic și să urmați celelalte sfaturi pe care vi le oferim în continuare în acest articol despre cum vă puteți proteja de caniculă.
Cum vă puteți proteja de caniculă
Există câteva lucruri simple pe care le puteți face pentru a vă proteja de caniculă:
1. Rămâneți hidratat consumând multă apă sau alte băuturi hidratante. Apa este cea mai bună, dar laptele, băuturile sportive, sucul de fructe, ceaiul și cafeaua (în cantități reduse) ajută și ele. Dacă vi s-a spus să restricționați aportul de lichide, deoarece aveți insuficiență cardiacă, de exemplu, ar trebui să discutați cu medicul cardiolog.
2. Evitați să beți băuturi alcoolice, deoarece acestea deshidratează.
3. Mâncați cu precădere salate și mâncăruri ușoare, proaspete, cu multe legume și fructe, care au un conținut ridicat de apă și sunt surse bune de vitamine și minerale.
4. Încercați, pe cât posibil, să petreceți cea mai mare parte a timpului la interior. Dacă trebuie să ieșiți, evitați deplasările în aer liber când afară este soare puternic sau se înregistrează temperaturi ridicate (intervalul orar 11:00 – 17:00)..
5. Încercați să păstrați o temperatură plăcută în mașină, acasă sau la birou, atunci când stați înăuntru. Pentru a face asta, utilizați aparate de aer condiționat, ventilatoare sau alte metode de răcorire a spațiului:
– acoperiți ferestrele expuse la lumina directă a soarelui cu obloane, jaluzele sau perdele
– aerisiți dimineața devreme sau seara târziu, atunci când temperatura de afară este mai mică decât cea din casă
– utilizați la minim lumina electrică sau diferitele dispozitive (televizoare, calculatoare) de care nu aveți nevoie, deoarece pot contribui la creșterea temperaturii ambientale.
6. Dacă ieșiți, purtați haine ușoare, largi, din materiale naturale, răcoroase.
7. Nu uitați să aveți la îndemână o pălărie, ochelari de soare, un evantai și, neapărat, o sticlă de apă.
8. Dacă vă deplasați pe jos, încercați să mergeți pe la umbră.
9. Ar fi ideal dacă, înainte de a ieși din casă, ați aplica un strat de cremă cu factor de protecție solară.
10. Evitați exercițiile fizice extreme, în special în aer liber!
Ce să fac dacă mă simt rău pe perioada caniculei?
Simptome ale afecțiunile datorate caniculei sunt: temperatură ridicată, dureri de cap, pierderea poftei de mâncare, amețeli sau dificultăți de respirație. Pentru a vă reveni, puteți urma sfaturile de mai jos! Acesta modalități rapide de a vă simți mai bine ar trebui să își facă efectul în mai puțin de 30 de minute:
Mutați-vă într-un loc mai răcoros
Întindeți-vă și ridicați ușor picioarele
Beți multa apa
Răcoriți-vă pielea – pulverizați apă rece printr-un spray sau tamponați-vă cu un burete cu apă rece și apoi ventilați-vă. Dacă suportați, pachete reci sau pachete cu gheață așezate în jurul axilelor sau gâtului vor avea același efect.
Canicula și afecțiunile cardiace
Angina
Dacă utilizați un spray cu trinitrat de gliceril pentru a vă controla angina, ar trebui să aveți grijă deosebită pe timp cald. Spray-ul cu trinitrat de gliceril vă poate dilata rapid vasele de sânge, ceea ce determină scăderea bruscă a tensiunii arteriale și puteți simți stare de amețeală sau leșin.
Insuficiența cardiacă
Dacă aveți insuficiență cardiacă, inima nu pompează sânge în corp așa cum ar trebui. În acest caz este deosebit de important să vă păstrați temperatura corpului redusă și stabilă. Dacă vi s-a spus să restricționați aportul de lichide, discutați cu medicul cardiolog despre alte modalități de a vă răcori în timpul verii. Dacă, în urma tratamentului medicamentos, vă simțiți ușor amețit, informați-vă medicul. Medicația poate fi revizuită sau adaptată după cum este necesar.
Insolația
Pierderea unei cantități prea mari de lichide corporale poate crește temperatura internă a corpului. Acest lucru v-ar putea pune viața în pericol dacă nu este combătut în timp util.
Simptomele insolației includ transpirație, piele rece și umedă, amețeli, leșin, crampe musculare, erupții, umflături la nivelul gleznelor, respirație superficială sau rapidă, greață și vărsături.
Dacă bănuiți că dumneavoastră sau altcineva ați făcut insolație, solicitați imediat asistență medicală.
Cine este cel mai expus riscului?
Persoanele în vârstă și copiii foarte mici au mai multe dificultăți în reglarea temperaturii și, prin urmare, pot fi mai expuși riscului provocat de temperaturile extreme.
Persoanele în vârstă, mai ales dacă au peste 75 de ani sau trăiesc singure, fără prea multe contacte sociale, sau într-un cămin pentru seniori.
Persoanele cu afecțiuni cronice, inclusiv afecțiuni cardiace sau circulatorii, afecțiuni pulmonare, probleme renale, diabet și boala Parkinson.
Persoanele cărora le este mai greu să evite căldura (persoanele care lucrează în aer liber) sau să își adapteze comportamentul (persoanele imobilizate la pat, persoanele cu dizabilități, etc).
Cercetările arată că majoritatea oamenilor nu se consideră expuse riscurilor provocate de caniculă, chiar și atunci când sunt. Pe vreme toridă, verificați-vă periodic prietenii și rudele pentru a vă asigura că se simt bine.
Sursă: British Heart Foundation – www.bhf.org.uk